30 nejdůležitějších svatebních zvyků, které by měla znát každá nevěsta 👰‍♀️🤵

Svatební zvyky jsou důležitou součástí každé svatby. Od krájení dortu po ikonický první tanec – přidejte do svého harmonogramu tradiční zvyky, které do vašeho dne přinesou kouzlo i veselí. Tradice učiní váš svatební den nezapomenutelným pro vás i vaše nejbližší.

30 nejdůležitějších svatebních zvyků, které by měla znát každá nevěsta 👰‍♀️🤵

Bílé svatební šaty
Bílé svatební šaty, jak je dnes známe, jsou tradičně spojovány s čistotou a nevinností. Tato tradice začala v 19. století, kdy anglická královna Viktorie zvolila bílou barvu pro svou svatbu s princem Albertem v roce 1840. Ačkoliv před tím nevěsty nosily sváteční šaty různých barev, bílé šaty se rychle staly symbolem luxusu a čistoty. V současnosti jsou bílé šaty standardem v západní kultuře, zatímco v Číně je běžné, že nevěsty volí červenou barvu, která symbolizuje štěstí a prosperitu.

Závoj
Tradice svatebního závoje má hluboké historické kořeny. V minulosti, kdy byly sňatky často domluvené rodiči, chránil závoj nevěstu před zraky ženicha až do samotného obřadu. Byl to způsob, jak zachovat tajemství a kouzlo okamžiku. Zároveň byl vnímán jako ochrana před zlými duchy nebo symbol čistoty. Dnes je závoj spíše módním doplňkem, který některé nevěsty vynechávají, ale jeho historický význam stále zůstává.

Něco nového, starého, půjčeného a modrého
Tato anglická tradice zahrnuje čtyři symbolické předměty, které má nevěsta mít na sobě v den svatby: Něco starého – symbolizuje úctu k tradici a ochraňuje nevěstu od zlého ducha. Něco nového – značí nový začátek a optimismus do manželství. Něco půjčeného – věc půjčená od někoho, kdo má šťastné manželství, přináší štěstí. Něco modrého – modrá barva symbolizuje lásku, věrnost a čistotu. Často bývá modrým prvkem podvazek.

Házení svatební kytice
Tento zvyk pochází ze středověku, kdy lidé věřili, že kousek nevěstiných šatů přinese štěstí. Nevěsty tedy začaly házet svou kytici do davu svobodných žen. Dnes hází nevěsta kytici mezi svobodné dívky a ta, která ji chytí, bude další, kdo se vdá. Novým trendem, který se šíří, je vyplétání kytice, což je kreativní varianta této tradice.

Děkování rodičům
Děkování rodičům je osobní a dojemný moment. Může se konat před nebo během svatebního dne. Nevěsta a ženich mohou rodičům poděkovat formou proslovu, dopisu nebo dárku, jako je zarámovaná fotka, malá fotoknížka nebo personalizovaný hrníček. Osobní a upřímné poděkování rodičům je vždy velice ceněno.

Svatební podvazek a jeho vystřelování
Svatební podvazek, který bývá často součástí nevěstina outfitu, symbolizuje štěstí a plodnost. Během svatební oslavy ženich z podvazku vytvoří novou tradici – vystřelí jej mezi svobodné muže. Kdo ho chytí, ten se má do roka oženit. Tento moment je často doprovázen veselou atmosférou a zábavou.

Družičky
Tradice družiček má své kořeny ve starověkém Římě a viktoriánské Anglii. Družičky dříve nosily podobné šaty jako nevěsta, aby zmátly zlé duchy. Dnes jsou družičky nejlepší kamarádky nevěsty, které jí pomáhají s přípravami a často organizují rozlučku se svobodou. Pomáhají také při samotné svatbě a plní různé úkoly.

Falešná nevěsta
Vtipná tradice zahrnuje přestrojení jednoho z pánů za nevěstu, který se snaží svést ženicha. Tato "falešná nevěsta" většinou dostane od ženicha "výkupné" – například lahvinku alkoholu, aby se vrátila ke své původní roli.

Vývazky, voničky a myrta
Svatební vývazky jsou tradičně rozdávány hostům a symbolizují součást slavnostní atmosféry. Často se používají květiny, přičemž myrta, symbol mládí a krásy, je klasikou. Myrta je také zasvěcena bohyni lásky Afroditě. Podle tradice se myrta připíná svobodným na levou stranu a vdaným na pravou stranu.

Snubní prsteny
Snubní prsteny jsou symbolem nekonečné lásky, věrnosti a nerozlučnosti. Kruh bez začátku a konce představuje věčnost. Tradice nosit prsteny na levém prsteníčku pochází od starých Římanů, kteří věřili v přímou žílu vedoucí ze prsteníčku do srdce. Papež Mikuláš I. dokonce kolem roku 860 přikázal, že prsten je povinnou součástí svatebního ceremoniálu.

První pohled na nevěstu
V minulosti se ženich neměl vidět nevěstu před svatbou, aby se vyhnul smůle. Tento zvyk sloužil k udržení tajemství a kouzla svatebního dne. Některé páry se dnes i přesto rozhodnou udržet tento moment překvapení. Pokud jste hosté, sledujte ženicha, když poprvé uvidí nevěstu v jejích svatebních šatech.

Svatební špalír
Svatební špalír je krásná tradice, při které hosté vytvoří zástup ve dvou řadách a novomanželé jím procházejí. Tento rituál symbolizuje jejich společnou cestu manželstvím a přináší štěstí a úspěch. Během špalíru mohou hosté házet na novomanžele rýži, okvětní lístky nebo konfety, což symbolizuje hojnost a plodnost.

Házení rýže a okvětních lístků
Házení rýže, okvětních lístků nebo konfety na novomanžele symbolizuje přání hojnosti, plodnosti a štěstí do jejich manželství. Tento zvyk má nejen historický význam, ale také přidává na radostné atmosféře svatebního dne. Pro moderní vzhled se často používají i bublifuky nebo praskavky.

Společné zametání střepů
Zvyk zametání střepů je symbolem štěstí. Po rozbití talíře se novomanželé společně snaží uklidit střepy, což má ověřit jejich schopnost spolupracovat. Hluk při zametání má za úkol odehnat zlé duchy. Tradičně se také snaží hosté novomanželům práci ztížit tím, že rozšlapou střepy na menší kousky.

Zatahování
Zatahování je zábavný zvyk, kdy svatebčané připraví novomanželům překážky, které musí překonat. Tyto úkoly mohou mít různé podoby, například rozřezání klády, proplétání se přes plachtu nebo přenášení nevěsty přes šňůru. Novomanželé mohou překážky buď překonat, nebo se z nich vykoupit.

Svatební konvoj
Svatební konvoj, nebo také svatební kolona, je uspořádání aut, které jedou na svatební obřad v určitých pořadích. Obvykle začíná ženich s maminkou a končí nevěsta s tatínkem. Tento konvoj přidává slavnostní atmosféru a je často doprovázen troubením a radostnými výkřiky.

Troubení na svatbě
Zvony a troubení mají dlouhou historii jako prostředky k odhánění zlých duchů a přinášení štěstí. Na svatbách se obvykle používá troubění a zvonění po obřadu, kdy novomanželé odjíždějí na hostinu.

Koule na noze nebo chomout
Tradice zahrnuje připevnění koule na nohu ženicha nebo chomoutu na krk. Tento žertovný rituál symbolizuje "závazek" v manželství a představuje zábavný způsob, jak přimět ženicha ke splnění úkolů nebo "výkupného", například s lahví alkoholu. Je to přátelská soutěž a zábavná část svatební oslavy.

Svatební hry
Svatební hry jsou moderní způsob, jak udržet zábavu a zapojit hosty. Mohou zahrnovat různé aktivity jako královský kočár (zábavné soutěže mezi hosty) nebo novomanželský kvíz (otázky o novomanželském páru). Tyto hry přispívají k radostné atmosféře a pomáhají hostům lépe se poznat.

Žertovný přípitek – voda nebo slivovice?
V rámci této tradice jsou novomanželům nabídnuty dva panáky – voda a slivovice. Žert spočívá v tom, že pokud si novomanželé vyberou slivovici, naznačuje to, že jsou nakloněni alkoholu nebo zábavě, zatímco voda znamená skromnější přístup. Tento zvyk má často za úkol pobavit hosty a přidat na svatební atmosféře.

Polévka z jednoho talíře s děravou lžící
Novomanželé jsou vyzváni k tomu, aby si navzájem nakrmili polévku z talíře s děravou lžící. Tento úkol ukazuje jejich schopnost spolupracovat a sdílet. Kromě toho jde o zábavnou aktivitu, která rozveselí hosty a přispívá k veselí na svatební hostině.

Vypouštění holubic
Vypouštění bílých holubů je tradičním symbolem míru a štěstí. Holubi, kteří jsou monogamní a zůstávají s jedním partnerem po celý život, přidávají romantický nádech. Tento zvyk přináší do svatebního dne pocit naděje a pozitivní energie.

První tanec novomanželů
První tanec novomanželů je tradičně zahájen v průběhu svatební hostiny a symbolizuje jejich nový život jako manželé. Po prvním tanci novomanželů mohou hosté postupně přistupovat k tanci s novomanželi. Tento okamžik je důležitou součástí svatebního dne, kdy novomanželé ukazují svou lásku a radost.

Únos nevěsty
Tradiční zvyk, kdy kamarádi ženicha unesou nevěstu a ženich ji musí najít a zaplatit výkupné. Je důležité, aby tento zvyk byl přijatelný pro všechny zúčastněné a nenarušil svatební atmosféru - dnes se téměř vždy svatebčanům zakazuje :).

Krájení svatebního dortu
Krájení svatebního dortu je symbolem sdílení a spolupráce. Novomanželé se společně chopí nože a poprvé krájí dort. Tento čin nejenže symbolizuje jejich schopnost spolupracovat, ale je také krásným momentem, který hosté rádi sledují. Často se první kus dortu dává rodičům novomanželů nebo blízkým přátelům.

Svatba v květnu
Tradice říká, že svatba v květnu může přinést neštěstí, což pochází z historických předpokladů a lidových pověr. Nicméně, dnes je květen považován za romantický měsíc s příznivým počasím a krásnou přírodou, což přispívá k popularitě svateb v tomto období.

Počasí na svatbě
Podle lidových tradic má počasí na svatbě různé významy: Slunečno – znamená pohodu a štěstí v manželství. Jasný den – symbolizuje radost a optimismus. Déšť – má být dobrým znamením, které přináší štěstí a hojnost. Sníh – označuje požehnání a bohatství. Bouřka – může symbolizovat vášeň a intenzivní city.

Zkouška ženicha
Tradiční zkouška, kde ženich musí vybrat mezi sekyrou a vínem. Tento zvyk má zjistit, zda bude ženich dobrým hospodářem nebo se bude více věnovat alkoholu. Je to přátelský a zábavný způsob, jak ověřit vlastnosti ženicha v manželství.

Zkouška nevěsty
Nevěsta čelí úkolu zamést smetí, které je na zemi. Tento zvyk má symbolizovat její schopnost být dobrou hospodyní a ukazuje její ochotu postarat se o domácnost. Pokud nevěsta úkol splní okamžitě, je to známkou jejího schopného přístupu.

Přenášení přes práh
Tradice přenášení nevěsty přes práh má původ v přesvědčení, že tímto způsobem se novomanželé chrání před zlými duchy, kteří by mohli číhat u vchodu do nového domova. Tento zvyk symbolizuje nový začátek a pro některé páry je romantickým okamžikem, který si rádi uchovávají.

Svatební noc
Historicky byla svatební noc považována za velmi důležitou část svatebního dne, kde se očekávalo, že novomanželé budou mít "plodnou" a radostnou noc, která ovlivní jejich budoucnost. Dnes je tento okamžik více osobní a může mít různý význam pro každého jednotlivce.